Tobak, snus och nikotinpåsar

Tobak kom först till Europa i slutet av 1400-talet eller början av 1500-talet, troligen introducerad av spanska upptäcktsresande som återvände från sina resor till Amerika. Till en början användes tobak främst för medicinska ändamål, men det dröjde inte länge innan den började användas för rekreation. På 1600-talet hade tobak blivit ett populärt tidsfördriv bland både eliten och arbetarklassen i många europeiska länder.

Hur det ser ut idag

I dag är tobaksanvändningen fortfarande utbredd i Europa, trots ansträngningar för att minska rökningen. I vissa länder, t.ex. Storbritannien och Sverige, har rökningen minskat betydligt under de senaste åren. I andra europeiska länder, t.ex. Bulgarien och Rumänien, är rökningen dock fortfarande hög.

Det finns ett antal orsaker varför tobaksbruk fortfarande är vanligt i Europa. Ett skäl är att tobak nu är billigare än någonsin tidigare. Dessutom har det visat sig att rökning har vissa sociala fördelar, t.ex. att det är ett sätt att koppla av och knyta kontakter med andra. Slutligen är det många människor som helt enkelt tycker om smaken av tobak och tycker att det är svårt att sluta röka.

Snuset

Snus och billigt snus är en typ av rökfri tobak med ursprung i Sverige. Den tillverkas genom att man maler tobaksblad och sedan tillsätter dem till vatten eller andra vätskor för att skapa en pasta. Denna pasta placeras sedan i små påsar och lämnas att torka.

Snusets historia tros gå tillbaka till början av 1700-talet, då det nämns för första gången i svensk litteratur. Det var dock inte förrän i slutet av 1800-talet som snus blev allmänt tillgängligt och populärt. Vid den här tiden invandrade många svenskar till USA, och de tog med sig sitt snus.

I USA tog snus aldrig riktigt fart i popularitet förrän i början av 2000-talet. Då började Swedish Match, den ledande tillverkaren av snus, att marknadsföra produkten mer aggressivt. Idag är snus fortfarande mest populärt i Sverige, men det konsumeras även i andra nordiska länder samt i USA och Europa.

Det finns en mängd olika typer av snus på marknaden idag. Den vanligaste typen är vanligt snus, som görs med enbart tobaksblad och vatten. Andra populära sorter är mintsnus, som har en svalkande mintsmak, och starkt snus, som har ett högre nikotininnehåll.

Hur förvaras snus för att hålla så länge som möjligt?  

För att snuset ska hålla så länge som möjligt bör det förvaras på ett svalt och torrt ställe. En lufttät behållare hjälper också till att hålla det fräscht längre. Snus som har öppnats kan förvaras i kylskåpet i upp till två veckor.

Om du är intresserad av att prova snus ska du se till att köpa det från en välrenommerad källa. Snus kan köpas på nätet eller hos vissa tobakshandlare.

Nikotinpåsar

Nikotinpåsar är ett bra alternativ till vanligt snus och ger samma nikotinhalt utan all tobak. Det finns absolut ingen tobak i tobaksfria nikotinprodukter, endast cellulosa och extra nikotin. Nikotinet i tobaksfritt snus kommer däremot till största delen från tobaksplantor. Påsarna innehåller också sötningsmedel, aromer, fyllmedel och pH-justering medel. När det sätts under läppen blir vitt snus gråaktigt; när det tas bort igen återgår det till sin ursprungliga färg.

Nikotinpåsar finns i olika smaker, storlekar och styrkor. Det kan ta några sekunder innan smaken och nikotin effekten utvecklas eftersom portionerna är helt torra, men efter ett tag ger nikotinsaltet dig en kraftig kick. I Sverige är dessa produkter i dagsläget inte kontrollerade. Lagen om nikotinfritt snus, även kallat vitt snus, nikotinpåsar eller tobaksfritt snus, träder i kraft den 1 augusti 2022.

Den nya lagstiftningen kommer att införa åldersgränser, krav på egenkontroll och övervakning av försäljningen av e-cigaretter, tobak och jämförbara produkter. Om du vill sälja tobaksfria nikotinprodukter måste du först meddela Samhällsbyggnad Bergslagen. Om du redan säljer tobaksfria nikotinprodukter måste du kontakta de senast den 1 augusti.

Fördelar med tobaksfritt snus

  • Kan konsumeras på många olika sätt och finns i olika smaker. Det är enkelt att använda, diskret och fungerar bra både inomhus och utomhus.
  • Doserna kan förvaras i rumstemperatur och behöver inte kylas.
  • Innehåller ingen tobak.
  • Det är en rökfri produkt som inte skadar dina lungor eller stör andra.
  • Snus som är fritt från tobak luktar inte tobak, även om det har en mängd olika intressanta smaker.
  • Portionspåsarna rinner inte lika mycket
  • De är färglösa och ger inga fläckar på tänderna.
  • Snus utan tobak håller längre och avger både smak och nikotin under en längre tid.
  • Du kan också helt enkelt välja mellan olika nikotin styrkor och storlekar för att hitta den bästa nikotin påsen för dig.

Varför använder människor tobak?

Det finns många anledningar till att människor använder tobak. Vissa börjar använda tobak för att de tycker att det ser coolt ut eller för att deras vänner gör det. Andra börjar använda tobak för att hantera stress eller ångest. Vissa människor börjar även använda tobak för att de är nyfikna på hur det är.

Oavsett orsaken är det viktigt att komma ihåg att tobak är ett beroendeframkallande ämne. Det betyder att när du väl börjar använda det kan det vara mycket svårt att sluta. Tobak innehåller nikotin, vilket är ett ämne som kan vara mycket svår att sluta med. Faktum är att nikotin är ett av de mest beroendeframkallande ämnet i världen.

Om du funderar på att använda tobak, eller om du redan använder tobak, finns det hjälp att få. Det finns många resurser som kan hjälpa dig att sluta röka. Du kan prata med din läkare eller ringa till en slutavvänjningslinje för att få mer information. 

Prenumerera

Relaterade artiklar

Tobak, snus och nikotinpåsar

Tobak kom först till Europa i slutet av 1400-talet...

Brevporto Sverige – Brevporto inom Sverige 2022

Vad kostar ett frimärke 2022? Vad kostar ett frimärke 2021?...

Var köper man glasögon för färgblinda i Sverige?

Färgblindhet är en nedsatt förmåga i att särskilja vissa...

Trendiga klädtips till män – Så håller du stilen

Den avslappnade klädkoden för killar är möjligen den bästa...

K-bygg – Detta behöver ni veta om företaget

K-bygg Det finns många byggkedjor runt om i Sverige som...

Lämna en kommentar

Vänligen skriv din kommentar
Skriv ditt namn