Köpa markiser

Köpa markiser

Att köpa markiser är ett stort beslut att ta då det kostar en del och inte är något man bara byter ut igen om det inte blev som man tänkt sig. Här tar vi upp några saker som är bra att tänka på innan man gör sitt val av markiser.

Varför vill ni ha markiser?

Bestäm det huvudsakliga syftet med markisen. Letar du efter skugga från solen, skydd mot regn eller både och? Olika typer av markiser är utformade för att tjäna specifika funktioner, så att förstå dina krav hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Var ska markiserna sitta?

Fundera över var du planerar att installera markiserna. Är det för ditt hem, uteplats, däck eller kommersiella utrymmen? Storlek, stil och installationsmetod kan variera beroende på plats.

Men även var i landet dina markiser ska vara exempelvis kan det vara skillnad på att installera markiser i Varberg eller markiser i Luleå. I norr kommer större mängder snö som behöver tas i åtanke för vintern och i Varberg kanske det är mer vindar som behöver tänkas på.

Vilken typ av markis passar bäst?

Det finns olika typer av markiser att välja mellan. Du kan ha exempelvis infällbara markiser, stationära markiser, fristående markiser eller fönstermarkiser. Varje typ har sina fördelar och begränsningar, så välj en som bäst passar dina behov och den arkitektoniska stilen på din fastighet.

Här spelar även den tidigare frågan om var ni vill att markisen ska sitta samt vilket syfte de har. Dessa två frågor kan avgöra vilken typ av markis som passar er bäst.

Vilket material ska vi välja?

Markiser kan tillverkas av olika material, såsom canvas, akryltyg eller vinyl. Själva ramen eller stommen kan tillverkas i aluminium eller metall. Tänk på materialets hållbarhet, väderbeständighet och underhållskrav. Till exempel är canvas ett traditionellt alternativ men kan kräva mer underhåll, medan akryltyger är kända för sin hållbarhet och färgbeständighet.

Här spelar det in var markisen ska sitta. Är den utsatt för mycket vind, sol eller andra faktorer som kan påverka livslängden och val av material?

Hur stor markis ska vi välja?

Bestäm storleken på området du vill täcka med markisen. Tänk på utrymmets dimensioner, mängden skugga eller täckning du behöver och om du vill ha en fast eller justerbar markis som kan dras ut eller in. Tänk även på hur solen kommer in på sidor av markisen så att ni inte väljer en markis som sitter för högt upp och för kort så att solen ändå kommer in där ni inte önskar.

Vilken stil och design?

Markiser finns i många olika stilar, mönster och färger. Välj den design som kompletterar din fastighets estetik och färg men samtidigt matchar din personliga smak. Ta hem provbitar för att se hur tyger ser ut på plats och matchar mot er fasad.